Voorpagina Woonuitbreiding Mobiliteitsprobleem Overstromingsgevoelig Bodem Natuur Geschiedenis Randinformatie
Signaalgebied Effectieve overstromingen Oorzaak van de overstromingen Wadi's zijn niet helpend Grondwaterstroming Observatie Grondwater
Wij hebben dit onderzocht en kunnen u door de uitgevoerde onderzoeken zeggen wanneer je best je botten aandoet voor je gaat wandelen in het gedeelte tussen het leeg en de Tomermaat.
Tussen 21 oktober en 13 november is de stijging en daling van het grondwater in de waterput in het leeg genoteerd en op een bestand geplaatst. Hierdoor konden we berekenen hoe snel het water daalt en stijgt.
De gemiddelde daling van de grondwaterstand is 42 mm per dag, dus de grondwaterstand daalt 4,2 cm per 24 uur. Dit is erg traag. De reden hiervoor is dat het gebied in een rivierbedding ligt. De zwarte grond zoals wij hem kennen, is weggespoeld. Er rest een leemgrond met klei. Deze grondsoort staat bekend als zeer moeilijk infiltreerbaar.
Om een voorbeeld te geven:
De zwarte grond die we kennen heeft een infiltratie snelheid van 500 L per 24 uur. De kleiige leemgrond 48 L per 24 uur.
De stijging van de grondwaterstand is afhankelijk van de neerslag en het infiltratievermogen.
De dagelijkse neerslag vinden we in het meetstation van Kapellen.
Het infiltratie vermogen bedraagt 0.048 L per mm grondwaterstijging. Dat wil zeggen dat 1 mm neerslag goed is voor een stijging van de grondwaterstand met 2.1 mm.
De natuur houd niet van statistiek!
De natuur heeft ons een plezier gedaan en zijn medewerking verleent.
Er is tussen 14 november en 17 december 75.59 mm regen gevallen. Dat is gemiddeld 2.2 mm per dag. Dus niets aan de hand zou je zeggen.
Of toch want tussen 9 en 18 december viel er 43.85 mm per m² neerslag.
Gedeeld door 9 dagen is dat 4.87 L.
We weten dat de afvloeiing 4.2L is. Dus is dat 0.67 L per m² teveel. De plassen staan boven de grond. Op de foto’s zien we het effect van 0.67 L per m².
Dus toen had je botten nodig.
Je moet je botten niet te ver wegzetten want vorig jaar waren er 21 dagen waarop er meer neerslag viel dan 2 mm per dag. Een beetje spektakel mag niet ontbreken: 10 mm regenval geeft een grondwaterstijging van 21 cm.
Maar het echte spektakel moet nog komen. Volgens het KNMI is er binnen een tijdspanne van 10 jaar 2 maal een regenbui van 50 mm per dag. Dat zou in een gelijkaardige situatie willen zeggen dat 50 L min 4.2 L dus 45.8 L water per m² boven de grond staat.
Als je denkt het zal wel ergens naartoe lopen, is dat een vergissing!
We liggen hier ook nog in een dal.
Maria ter heide en de Sintjobsesteenweg liggen 10 m hoger.
De E 10 plas 6 m hoger.
Het Kempisch kanaal in schoten en het Hoogbos 1.70 m hoger.
De Elshoutbaan ligt even hoog als de Beemdenstraat.
Dus het is een put met moeilijk infiltreerbare grond die lager ligt dan de omliggende gebieden. Je hebt dan geen botten meer nodig je zorgt dan beter voor een rubber bootje. Het is zover nog niet maar aangezien de natuur geen rekening houdt met wetgeving en afspraken maar eerder als een ongeleid projectiel tewerk gaat, is het niet onverstandig ons onderzoek eens grondig in overweging te nemen.
Daling 490 mm+ stijging 560 mm = 1050 mm we delen door 25 dagen = 42 mm daling per dag
De neerslag: www.waterinfo.be
De verzadiging
Excel tabellen 10 mm neerslag gedeeld door de stijging 210 mm = 0.048 l per mm stijging
0.048 l x1000 mm=48 l water per M3
Neerslag 49.76 mm gedeeld door 1050 mm = 0.047